December 29, 2011

aku mmg stress

Apa lagilah masalah wairing rumah aku nie...Sejak blk cuti hr tu..tiap2 malam black out..Mula tu heater wat hal...aku diam lagi lah..selang beberapa minit lampu bilik air lak ...aku dah cemas dah...pastu tgh malam tgh syok tido aku dok rasa bahang sangat...tgk aircond lak mati...Lepas balik keje ...auto gate aku lak tak leh tutup...masa tu terus aku hilang sabar dah..Semalam gak panggil cina wairing mintak tgk apa masalahnya...dia kata wairing heater aku terbakar so wat masa nie dia tutup semua punca utama yg berkait la...bahagian atas semua bergelap cuma aircond jer yg leh on...aku pun malas nak pikir tgg asben balik la...tuptup malam tadi 2.30 pagi black out balik...aku terus tak leh tido dok pikir smpi pagi...apa sebenarnya masalah umah aku nie...
1.wairing dlm bilik aku rosak ker....
2.ker wairing auto gate aku rosak...
3.aku dok pakai elektrik lebih ker..tp rasanya yang on 24 jam cuma peti ais n auto gate jer...tak kan lah...berapa sgt la..ish aku mmg stress sekarang nie...dgn badan yg tak sihat nie...



<--- U like it :) mama izah :)

December 14, 2011

Aku dimata.....

Aku diam bukan bererti aku sombong...ttp malas nak ambik pot...Dulu ader org kata aku sombong....ada yang kata aku anti sosial...ada gak yang kata aku tak der perasaan...tp sebenarnya aku nie sensitif orgnya cuma wat2 cool jer...tak kenal maka tak cinta...Betul tak???Nak wat camner dah mmg muka aku mmg camnie ssh nk senyum...Takkan aku nk sengih jer mcm kerang busuk...nnt org kata aku nie ape lak...org kan selalu kata org gomen byk skandal maka aku menghadkan pergaulanku salah ker????
Paham2 la dok jauh gan asben nie byk dugaan dan cabaran hati dan perasaan kene jaga...klu terlebih mesra takut salah paham lak bila dah salah pahamkan susah....Ada gak soalan camnie aku dpt "tak bosan ker dok umah jer gie keje blk keje???"klu nk cite pasal bosan atau tidak tu semua hal kedua... rasanya byk benda kite leh wat kat umah tu...tak dan nak lepak2 huhahuha tak tentu hala tu..lain org lain caranya...Dan yang penting aku mmg suka dok umah...masa lepak2 dah habis pun...Lantak la nak kata aper pun...


Sekian lama aku menyepi tiba2 mood emosi lak hari nie....huhuhu...




<--- U like it :) mama izah :)

October 31, 2011

Petua hilangkan sakit tekak....

Aku klu rasa mcm nak demam jer..cpt2 buat petua tradisional...setakat nie berhasil la...dgn sekali minum terus ok dah...


Bahan2nya:
1 sudu teh madu, aku pki madu Al-faiz madu plus halia...dicampurkan dengan satu cawan air suam...kemudian...perah lemon anggaran setengah biji kacau2 terus minum...Aku minum sebelum tido dan awal pagi...InsyaAllah pasti sembuh....


<--- U like it :) mama izah :)

October 30, 2011

Cuaca tak menentu sekejap Panas sekejap hujan

Anak-anak ku mmg sensitif, cuaca yang tak menentu nie wat depa tak sihat...tp lama dah tak kene...bak kata akak tu pun lama dah aku tak melabur saham kat klinik dia...huhuhu...lepas seorg seorg...bergilir2...dugaan buat ku..sementara depa nak besar....sabar sabar...



Doktor kata semgg dua nie jangan bagi lari sana sini ikat kaki dia,nnt kene ambk gas lagi...tapi dah namanya bdk lelaki leh ker dok diam, lps ambik gas rasa mcm selesa kot apa lagi ligat lah dia lupa segala  penyakit...
Aiman aiman...moga kamu cpt sembuh ya....

<--- U like it :) mama izah :)

October 23, 2011

Tuah,Jebat,Lekir n Lekiu berentap....

Lama dah aku tak main congkak...semalam sukan dalaman jabatanku...tahun nie lambat sikit,biasanya lepas penutupan akaun terus wat sukan dalaman,sukan persahabatan antara jabatan...minggu nie congkak dan badminton...aku main congkak jer...tak lalu nk main badminton...bebelas tahun dah ku tinggalkan...makanya main yg senang2 jer....Semalam tak dpt nk bg sokongan kat member2 pasukan Tuah yg berjuang ...Aiman tak berapa sihat merenggek2 nak balik mungkin tak selesa...Pasukan manelah  yg menang ya...apa pun semua org dah buat yg terbaik...kalah  atau menang adat bertanding...










<--- U like it :) mama izah :)

October 9, 2011

Renungkanlah dan bersyukurlah...

Setiap manusia seharusnya selalu mengingati nikmat yang telah diberikan kepada kita...Kita seringkali memikirkan sesuatu yang telah hilang,sehingga kita lupa mensyukuri apa yang ada di hadapan kita.Kita merasa sedih kerana kekurangan material,padahal kita masih memiliki kunci kebahagiaan,memiliki setompok kebaikan,kenikmatan dan masih banyak yang lainnya.Lihatla diri kita,keluarga,tempat tinggal,pekerjaan,kesihatan,sahabat dan dunia sekeliling kita....Oleh itu renungkanlah dan bersyukurlah!






Dipetik dari buku: La Tahzan


Buku penyuntik semangat dikala sunyi....

























September 25, 2011

Public Speaking Day.....


Semalam tadika irfan ader wat PSD... asben lak tak balik rasa janggal jer bertiga...aku nie dah lah berat mulut dok diam jer...tu yg rasa tak best jer....aiman lak asyik main game kat hp tu....huhuhu...aper leh wat tak gie kesian lak...persembahan bdk2 nie mmg bagus lah...lakonan bwg putih bwg merah best...tp aku tak sanggup nak ambil video lengguh tangan dkt 1 jam gak lah...terhibur tgk bdk2 wat persembahan diaorg tak malu2 pun penuh keyakinan bersemangat sungguhlah...irfan nie mewarisi aku....teringat masa aku kecik2 dulu...tp dia jauh lebih ok dr aku lah...aku dulu siap nk nangis...sebab tak biasa dunia luar rasa tak yakin...bdk skrg pagi2 dah kene tinggal mak pak cari rezeki...jd diaorg lbh berdikari dan berani...
*kualiti video kurang cantik aku lupa lak camner nak setting...



video



video

asben plg tak puas hati anak pegang watak anjing... :(

video                                                               


























<--- U like it :) mama izah :)

September 14, 2011

Pengalaman yg haru biru....

Jumaat yg lepas aku dan anak2 gie la umah asben...saje nak jln2....setelah 10 thn lamanya aku tak naik bas terasa jakun benor nak naik bas.... maklumlah nak naik bas double decker ank2 mmg tak pernah naik pun lagi la jakun huhuhu...gamat nk bagi depa diam...jakun sungguh tgk dlm bas ader tv hahaha...sian anak mama...aku dr senja smpi nk naik bas asyik gelisah jer...gemuroh tak tentu pasal...sakit perot la sakit itu la sakit ini la...segala penyakit masa nie menyerang nk jd cerita masa dlm perjalanan tu...tiba2 aircond bas buat hal...terpaksalah drive buka laluan kecemasan yg dok kat atas bumbung tu...bukan setakat angin yg masuk...dgn ranting segala daun pokok habis semua masuk...klu ader jer pokok yang rendah aku lah jadi mangsa mandi daun...kena masa tu hujan renyai2 dgn air hujan sekali mandikan aku....masa tu mmg stress...sepanjang perjlnan lah aku tak tido...takut karang entah aper lak yg trn dr bumbung tu...aku lak dlm kekalutan masa nak naik bas tu...lupa nk ckp nk turun kat tmpt sekian-sekian...hambik ko...terbabas dkt 20km nasib baik asben yg perasan...aku tgk gelap jer semua nmpk sama...rupanya dia dah follow lama kat belakang bas lg....mujur dia perasan...klu tak gie KT lah aku...huhuhu...bila tiba hr nk blk lak...tak pasal2 aku kene pki selipar jepun asben, dgn besarnya..buruknya...dan segalanya la...semuanya angkara anjing yg dok bekenan dgn sandal aku tu...nk pki tgk2 dah tinggal sebelah...dgn rela hati terpaksa lah aku pki...dah la aku kene sorok kaki setiap kali org dok lalu huhuhu malu beb...macam2 la dugaan ... tp bila dok ingat2 balik tersenyum aku seorg2....TAMAT.

pjng lebo aku becite jgn bosan ya....




















<--- U like it :) mama izah :)

September 12, 2011

Selamat Hari Raya....

Rasanya lom terlambat lagi utk aku mengucapkan selamat hari raya....thn nie giliran raya di kampungku...raya tahun nie overall best... :) dpt jump sanak saudara yg lama tak jumpa....


  Selepas bermaaf-maafan....tiba la giliran bergambar bersama keluarga...walaupun tak semua ader..gambar tetap bergambar tak  lengkap rasanya klu pagi raya tak bergambar.... 







amalan bersalam-salaman di pagi raya dr yg tua hingga yg muda...jgn dilupakan...







pada raya ke 3 kami ke jasin htr rombongan meminang utk adik lelaki bongsu ku....


                       Diakhiri gambar kami ank beranak  SELAMAT HARI RAYA....



<--- U like it :) mama izah :)

August 21, 2011

Biskut Raya Part 2

ok hari nie nak share 2 jenis biskut lagi...

                   
 white chocolate chip mgg lepas pki coklat itam..ari nie bubuh yg putih lak...semua berasaskan coklat chip....tak habis2 coklat chip aku nie...dah fav.nak wat camner...:P


 Yang nie biskut tak rancang langsung...jumaat hari tu waktu lunch member opis wat biskut raya  aku tgk mcm sedap jer...dan nak buat pun tak susah...dgn muka tak malu terus mintak resepi....tgk bahan pun ader kat umah....apa lagi terus la buat...tp nama aku tak tau disebabkan pki cornflakes maka aku bubuh la nama biskut cornflakes...
           

   thn nie trend polka dot...dari baju, kasut, beg tudung semua polka dot....tgk apam pun ader    polka  dot mcm telor dinosaur pun ader...hari nie juadah utk berbuka puasa apam polka dot....next week last nk wat biskut lepas tu sibuk nak kemas umah lak...huhuhu...

<--- U like it :) mama izah :)

August 14, 2011

Biskut Raya Part 1

hari nie cukup 2 minggu kite berpuasa...rasanya dah sesuai sgt la buat biskut raya nie....tambah pulak handbag aku tahun nie...berpuasa...so tak yahlah aku masak t/hari....leh la fokus wat biskut....hehehe fokus sgt ngalah nk berniaga lak....wat biskut nie enjoy...terasa kepuasanya...tambah-tambah utk raya terasa bersemangat gitu... mgg nie aku cume wat 2 jenis jer...lepas sahur gagah wat biskut tau....

                                   
          Biskut coklat chip- fav.kami sekuarga nie lps wat kene sorok.....:P 

                                 
          Milk cookies....lemak manis cair di mulut bukan di tangan.....


klu korang nak resepi klik  http://myzaresepi.blogspot.com/ leh lah cuba wat simple2 jer mudah dan ringkas....moga ketemu di part yg akan dtg da.....










<--- U like it :) mama izah :)

July 30, 2011

Selamat Berpuasa.....





Sekejap benar masa berlalu...diam tak diam dah nk puasa balik....bln ramadhan bln yg ditunggu2...lepas ramadhan syahwal pulak...hehehe tak sabor nk raya...mcm bdk2 lak...:P


Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak


mohon ampun dan maaf jika ade salah dan silap kepada semua yg mengenali saya...
Semoga Ramadhan membawa keberkatan kepada semua dan mengukuhkan ukhwah yang terbina....
sikit2 lg sibuk entri biskut raya lak....:P



<--- U like it :) mama izah :)

July 17, 2011

Pesta Bunga dan Taman Putrajaya 2011

Sebelum blk kg sempat gak aku singgah jap Putrajaya...Seronok jalan-jalan kat pesta bunga yang direka ala2 taman nie...sambil tu dpt lah curi2 idea utk wat panduan....aku mmg suka bunga...cuma masa jer tak ader...maner lah tau dah ade kelapangan nnt leh la...aku wat taman bunga kat tanah yg sekangkang kera tu...   


      Rasa macam dlm filem Hindustan lak...bila padang dipenuhi bunga....
      rasa tenang jer...





 English garden yang menjadi idaman hati....tenang jer duduk kat sini 
dikelilingi bunga-bungaan...tgg Q tau nk tangkap gambar kat sini...klu ikut hati nk dok lama2 jer...


                       Yang nie pun tak kurang hebatnya...


Taman nie luas tau...mmg penat giler, nak2 jln kaki nk senyum pun tak larat,tambah lak  aku tak berapa cihat tp aku gagahkan jugak dah alang2 smpi... tp tak dpt lah nk tgk semua tmpt... matahari pun dah tinggi kita ronda lak  pesta bunga thn 2012 nnt.... 

<--- U like it :) mama izah :)

June 15, 2011

Kursus di JB

Patutnya entri nie aku update last month tp bz benor...mane idak nya  Jb-Ipoh-Tganu, sungguh meletihkan.Gie kursus adalah perkara yg membosankan aku...nak2 kursus perakaunan mmg letih...Dah la bila gie kursus kene minta mak mertua jagakan anak...susahkan depa jer,apa leh wat takkan nak ponteng sekolah kot...tp sekali-sekala berjauhan dgn anak bagus gak...bg depa insaf jap, dan rasa camna bila mama tiada...




Hari pertama kursus mmg seronoklah maksud aku part makan...sehari 6 kali makan...bayangkan kursus kat hotel...habis semua aku ambik takder terkecuali...sampai aku diserang ci*** :P, dan hasilnya badan mmg naik...mane tak nya habis kelas lepak dlm bilik jer...ternak badan golek2 tgk tv...cukup masa turun makan...tu jer lah rutin aku setiap hari....


 makanan yang lain semuanya sama cuma kuih nie jer agak pelik dan tak pernah makan pun sebelum nie, tebu bersalut isi ketam...tp aku tak mkn pun tebu tu...kwn2 kata sedap :P


<--- U like it :) mama izah :)

June 12, 2011

Cuti-cuti sekolah....

Cuti oh cuti dah 2 minggu cuti sekolah, esok dah mula sekolah...Ke mana anda cuti sek. kali nie??? Tak kisah lah ke mana pun janji dpt manfaat masa cuti nie bersama keluarga tercinta...cewah...skema jer ayat aku...Cuti sek. kali nie aku habiskan masa bersama2 dgn anak2.... gie tganu.Tganu dah ibarat rumah ketiga kami...bila cuti sekolah ker cuti raya ker...mesti aku ikut dia blk tganu...Semlm jln sesak sikit mgkn org dah mula beransur blk...smpi jer rumah asben terus jer blk... kesian dia, ahad keje dah...Terasa sedih lak kala berpisah...hari nie mood sedih jer...rasa sunyi lak...dlm otak nie mula la rasa nk berhenti keje la...#???!!@# apa2 jer la bermain dlm otak aku nie,tamb. lak asben asyik menyokong aku berhenti keje...ikut dia...bertambah kacau la jiwa AKU...hemmm aku nie dah melalut2 lak...jiwa kacau betulllll mmg kacau...apa pun kami semua happy dpt luangkan masa bersama2 papa....


Lepak-lepak ditepi pantai...laut kat sini dlm 2 tak leh mandi...main2 pasir jer lah... apa nama pantai nie aku tak tau tp kat Dungun

                         
              Asik tangkap gambo depa jer...aku pun nak jugak tepek sekpg...:P



 Di Mesra mall nie jus dlm Mug besar nie mmg popular bg couple  1 mug nie kami share 4 org....Rm 5



 
Tiga gambar dr pelbagai sudut...nak tunjuk mug nie besar tapi tak berapa nmpk...asben tak pandai ambik kot...hehehe


 

                               
                 Masjid Kristal yg menjadi kebangaan Negeri Terengganu....

                           
Antara masjid yg terdapat di taman tamadun islam nie, Masjid Badshahi    Lahore Pakistan 
                           
                           
                           Kubbah As-Sakhrah, Baitul Muqqaddis, Palestin


      dan diakhiri dgn gambar Aleppo Citadel, Syria....letih la nk upload      gambar....






<--- U like it :) mama izah :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...