December 27, 2010

Kayu Manis

Ramai sedia maklum kulit kayu manis nie banyak khasiatnya,aromanya yang harum membangkitkan rasa. Ia sering digunakan dalam masakan melayu sebagai penambah rasa. Tapi kulit kayu manis nie pun ade juga kelemahanya.Ianya selamat jika digunakan dlm kuantiti yang minimum. Bagi yang sentiasa terdedah dgn serbuk ini dgn kuantiti yang banyak boleh berisiko diserang asma.
Ada kajian yang dijalankan di Eropah mendapati kulit kayu manis nie dari tumbuhan 'cassia'.Ia mengandungi toksin.Toksik nie boleh merosakkan buah pinggang dan hati jika diambil melebihi 2 sudu kecil setiap hari.
Penggunaan dlm kuantiti yang banyak juga tidak digalakkan sewaktu mengandung kerana ia dikatakan dapat menjejaskan kesihatan uterus wanita.
Maka haruslah diambil secara minimum.




mama izah :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...